.

میکروبیولوژی

اگر میکروارگانیسمهای ایجاد کننده عفونتهای بیمارستانی مهمترین دشمن ما باشند و ما تصمیم داشته باشیم تا نبرد و جنگ خود را با آنها آغاز کنیم،اولین قدم ما باید شناخت دشمن و همه ویژگی ها و نقاط قوت و ضعف او باشد.

میکروارگانیسم ها

میکروارگانیسم ها یا میکروبها جاندارانی هستند که با چشم غیرمسلح دیده نمی‌شوند و طول آنها کمتر از 1میلیمترمی باشد. و تقریبا در همه جا، از آب و هوا گرفته تا خاک، روی پوست بدن، و مخاط بدن انسان و جانوران به میزان فراوان وجود دارد. به گونه‌ای که زندگی برای جانوران و گیاهان، بدون وجود میکروب امکان‌پذیر نیست.
میکروارگانیسم ها به دو گروه یعنی مفید و مضر تشکیل میشود. دانش میکروب‌شناسی به بررسی میکروارگانیسمها می‌پردازد.

.

.

.

در این ویدیو انواع مختلف میکروارگانیسمها را می توانید مشاهده کنید.
میکروارگانیسمها اشکال مختلف و سایز و اندازه های مختلفی را دارند.

میکرو ارگانیسم ها خوب یا بد؟

میکرو ارگانیسمها خوب هستند یا بد؟ در حقیقت باید بگوییم اکثر میکروارگانیسمها خوب هستند.میکرو ارگانیسمهای خوب در سلامتی بدن ما،در کشاورزی،در پاکسازی محیط زیست و در صنایع غذایی و ... کاربرد وسیع و نقش ویژه ای دارند. 
 

میکرو ارگانیسمها انواع مختلفی دارند.

.

.

.


آغازیان (تک یاخته ها)  Protist

آغازیان دربرگیرنده تعداد زیادی از یوکاریوت‌های میکروارگانیسم‌ به ویژه تک‌یاخته‌های جانوری و تک‌یاخته‌های گیاهی می باشند.

پروتوزوآ(تک یاخته های جانوری) Protozoa

پروتوزوآ یا  دسته بزرگی از یوکاریوت‌های تک‌یاخته‌ای هستند که ویژگی‌های جانورمانند دارند، مثل توانایی جنبندگی و شکار. نام لاتین آن هم معنای «جانورمانند» می‌دهد. این جانداران را در مقابل جانداران تک‌یاخته‌ای گیاه‌مانند که توانایی فتوسنتز دارند تعریف می‌کردند. پروتوزوآ همچنین به طور غیررسمی به آغازیان تک‌سلولی غیرفتوسنتزی مانند آمیب، مژک‌داران و تاژک‌داران اطلاق می‌کرده‌اند.
 

.

از میان این تک یاخته ها هم انواع خوب و مفیدی وجود دارد و هم انواع خطرناک و بیماری زا.
بطور کلی تک یاخته های گیاهی و جانوری نقش مهمی را در هرم غذایی جلنداران دریایی ایفاء می کنند.

علاوه بر آن خصوصا تک یاخته های گیاهی از قبیل فیتوپلانکتونها نقش بسیار مهمی در تولید اکسیژن در اقیانوسهای سیاره زمین و اضافه کردن این گاز حیاتی به اتمسفر زمین بر عهده دارند.


.

البته در میان تک یاخته ها نیز انواع بیماری زا و خطرناکی نیز وجود دارند.به عنوان مثال می توان از پلاسمودیوم فالسی پاروم نام برد.این میکروارگانیسم از دسته آغازین است و عامل مولد بیماری خطرناک مالاریا است .این میکرو ارگانیسم نمونه‌ ای از آغازیان بیماری ‌زا به شمار می‌روند.
این انگل، خون‌خوراک و عامل مالاریا است و طی گوارش خون، ترکیب آهن‌دار هموزویین تولید می‌کند.


به عنوان یک تک یاخته بیماری زای دیگر می توان از ژیاردیا نام برد.
ژیاردیا انگلی  است که در روده کوچک انسان و بسیاری از پستانداران زندگی می‌کند. این انگل سبب بیماری روده‌ای همه‌گیر و محلی و اسهال می‌شود. این تک‌یاخته گلابی‌شکل و دارای چهار جفت تاژک است. این امر شناسایی آن را زیر میکروسکوپ آسان می‌کند.


.

قارچها  Fungus

دسته‌ای جداگانه از یوکاریوت‌ها را تشکیل می‌دهند و نه گیاه هستند و نه جانور.برای رشد و تکثیر به ترکیبات آلی برای دریافت انرژی و کربن نیاز دارند. اکثر قارچها گندروی (ساپروتروف) بوده، در خاک و آب به سر می‌برند و در این نواحی، بقایای گیاهی و جانوری را تجزیه می‌کنند. قارچها مانند باکتری‌هادر تجزیه مواد و گردش عناصر در طبیعت دخالت داشته، حائز اهمیتند. 

اکثر افراد ناقل اسپور قارچها بروی پوست،لباس و درون حفره دهانی خود هستند.در حالت عادی سیستم ایمنی بدن به خوبی آنها را کنترل کرده و امکان رشد را از آنها می گیرد.ولی در افرادی که به دلیلی دچار نقص عملکرد سیستم ایمنی می شوند،زمینه برای عفونتهای قارچی فراهم می شود.


قارچهای بیماری زا

پنوموسیستیس جیرووسی نوعی قارچ مانند مخمر و یک ارگانیسم یوکاریوتی (یاخته دارای هسته سلولی) است که در انسان موجب بروز گونه‌ای غفونت ریوی به نام سینه‌پهلو پنوموسیستیس، بویژه در افراد دچار ضعف ایمنی و مبتلایان به عفونت ایدزمی‌شود. 

.


کریپتوکوکوس نئوفورمنس  نوعی قارچ و مخمر است که در انسان موجب بیماری کریپتوکوکوزیس میشود. این قارچ شبیه مخمرها بوده در خاکی که آلوده به مدفوع پرندگان می‌باشد زندگی می‌کند. اگر هاگهای این قارچ توسط افراد استنشاق شود، عفونت ممکن است در ریه‌ها ایجاد شود و یا اینکه در افراد با ضعف ایمنی ممکن است این قارچ وارد خون شده و تمام قسمتهای بدن منتشر گردد (بویژه به مغز، پوست و استخوانها). این بیماری به عنوان یک عفونت فرصت طلب در بیمارانی با ضعف ایمنی مانندایدز، لنفوم هوچکین، سارکوئیدوز و شیمی درمانی دیده می‌شود.


کاندیدا آلبیکانس بصورت گندروی (ساپروفیت) (همزیست) بر روی پوست و در دهان ، دستگاه گوارش و دستگاه تناسلی می‌روید. این قارچ میکروسکوپی جزو میکروارگانیسمهای تشکیل دهنده فلورمیکروبی بدن هستند و بطور طبیعی بصورت هم‌زیستی مسالمت آمیز با ما زندگی می‌کنند و بیماری ایجاد نمی‌کنند. بهم خوردن تعادل محیط زیست فلورمیکروبی بدن سبب رشد بی رویه این قارچ می‌شود که در مواردی باعث ایجاد عفونتهای شدید مخاطی و جلدی ، کاندیدیازیس واژن ، برفک دهان یا سایر بیماریهای قارچی می‌گردد.


کچلی نوعی عفونت پوست و ریزش موی ناشی از عامل قارچی است. کچلی عفونت قارچی پوست و موی سر، ابرو و مژه‌ها می‌باشد که توسط میکروسپوروم و ترایکوفیتون ایجاد می‌گردد. ضایعات به صورت لکه‌های گرد منظم و یا نامنظم در پوست سر همراه با شوره، التهاب، خارش و ریزش مو ایجاد می‌شوند. کچلی موی سر بیماری مسری بوده که معمولاً در بچه‌ها و بندرت در بالغین دیده می‌شود. عوامل بیماری از انسان به انسان، از خاک به انسان، از حیوان به انسان و حتی گاهی از انسان به حیوان منتقل می‌شوند.


میکرو ارگانیسمهای مفید خاک

یك قاشق چايخوری از خاك فعال حاوی ميليون ها موجود زنده است که بعضی منشاء حيوانی و بعضی ديگر منشاء گياهی دارند. مهمترين ميكروارگانيسم ها باكتری‌ها، و پروتوزوآها هستند. ميكروارگانيسم ها عناصر كليدی كيفيت و باروری خاك هستند اما برای ما انسان ها بطور غير قابل دیدن اين كار را انجام می دهند. آنها دارای گونه های زيادی هستند و هر چه تعداد آنها بيشتر باشد، بیشتر باعث حاصلخيزی طبيعی خاك می شوند.
به طور مثال برخی از ارگانيسم های بزرگ خاک عبارتند از: کرم خاکی، عنکبوت، حلزون، لیسه، سوسک، دم فنری ها، کنه ها و هزارپا.بعضی از ميكروارگانيسم های خاک عبارتند از: باکتری ها، جلبک ها، قارچ ها، پروتوزوآها و اکتینومیست ها.
اكثر كشاورزان همه ميكروارگانيسم ها را به ديد آفت نگاه می‌ كنند و فکر می كنند كه چگونه می توانند آنها را از بين ببرند. درحالیکه فقط تعداد كمی از ميكروارگانيسم ها می توانند به محصول خسارت وارد كنند. و اصلی ‌ترين و مهم‌ ترين كاركرد اغلب آنها در خاك، بارورسازی خاك است.


میکروارگانیسمهای خوب تجزیه کننده

میکروب ها عامل نهایی دفع زباله، پوسیدن اجساد، تجزیه و خنثی کردن لاشه برگ های  روی سطح زمین، در  طبیعت هستند. در حقیقت، آنها به قدری در این کار خوب عمل می کنند که نظر دانشمندان را جلب کرده اند تا آنها را برای پاکسازی آلودگی های محیط زیست به خدمت بگیرند.

این تکنولوژی جدید بیورمدیشن Bioremediation نامیده می شود، و شامل استفاده از میکروارگانیسم هایی است که به طور طبیعی عاشق خوردن آلودگی ها اند و یا با دستکاری های ژنتیکی به آنها طبع سموم داده شده است. دانشمندان برای پاکسازی محل های آلودگی هایی نظیر PCB، نفت، زباله های رادیواکتیو، گازولین و جیوه میکروب هایی را طراحی می کنند و تحقیقات جدید بیورمیدیشن به طور منظم ظهور می یابند.


پروبیوتیک ها

فلور روده انسان حاوی انواع مختلفی از باکتریها است. بسیاری از این باکتری‌ها برای گوارش بهینه غذا مفیدند. دسته‌ای از این باکتریها که به باکتریهای پروبیوتیک معروف هستند، علاوه بر کمک به گوارش، مولکولهای پیچیده و ترکیباتی مانند ویتامینها و آنتی بیوتیکهای مختلف را تولید می‌کنند که برای بدن مفید می‌باشد. منبع باکتری‌های پروبیوتیک لبنیات و میوه‌ها هستند.


میکروارگانیسمهای خوب در صنایع غذایی

ماست یکی از انواع لبنیات است که از تخمیر شیر توسط نوعی باکتری به نام لاکتوباسیلوس حاصل می‌شود. ماست از تخمیر قند شیر به نام لاکتوز حاصل می‌شود. باکتری ویژه تهیه ماست، لاکتوز را به اسید لاکتیک تبدیل می‌کند و به علاوه به ماست بافت ژل مانندی می‌دهد. به دلیل وجود اسید لاکتیک، ماست مزه تند و ترشی پیدا می‌کند.

پنیر را از دَلَمَه‌شدن شیر، معمولاً شیر تهیه می‌کنند. شیر از طریق کشت باکتری‌ها ترش (اسیدی) می‌شود. سپس با اضافه شدن آنزیم  (مایه پنیر) و یا یک جایگزین (مانند اسید استیک یا سرکه) دَلَمَه می‌شود و شیر بسته‌شده و آب پنیر بدست می‌آید.
باکتری‌های مفید موجود در پنیر می‌توانند جلوی ابتلا به سرطان روده بزرگ و مقعد را که یکی از کشنده‌ترین سرطان‌ها در جهان است، بگیرند. پژوهش‌های قبلی حاکی از این بودند که فیبرهای گیاهی موجود در رژیم غذایی از سرطان روده بزرگ پیشگیری می‌کنند، اما در این پژوهش پس از ۴ سال مقایسه مصرف فیبر گیاهی و باکتری پنیر موسوم به لاکتوباسیل‌کازئی به این نتیجه رسیدند که پنیر نه تنها تعداد سرطان‌های روده بزرگ را کمتر می‌کند بلکه میزان بدخیمی آن‌ها را هم کاهش می‌دهد.

 

مخمرها Yeast  دسته‌ای از یوکاریوت‌های تک‌سلولی هستند که در قلمرو قارچ‌ها و شاخه آسکومیست‌ها دسته بندی می‌شوند. معروف‌ترین آنها
ساکارومایسس سرویزیه نام دارد که به مخمر نان نیز معروف است و در تخمیر خمیر نان نقش دارد.


باکتری ها Bacteria 

باکتری‌ها گروهی از موجودات تک‌سلولی ذره‌بینی هستند که پوشش بیرونی نسبتاً ضخیمی، آن‌ها را احاطه کرده‌است. این موجودات ساختار ساده‌ای دارند و به گروه پروکاریوت (جانداران ساده) تعلق دارند.

باکتری‌ها متنوع‌ترین و مهم‌ترین میکروارگانیسمها هستند.
تعداد کمی از آن‌ها در انسان و حیوانات و گیاهان بیماریزا است. بطور کلی بدون فعالیت آن‌ها، حیات بر روی زمین مختل می‌گردد. بطور یقین یوکاریوت‌ها از موجودات زنده باکتری مانند بوجود آمده‌اند. نظر به اینکه باکتری‌ها ساختمان ساده‌ای داشته و می‌توان به آسانی، بسیاری از آن‌ها را در شرایط آزمایشگاه کشت داد و تحت کنترل درآورد. 

باکتری‌ها جانداران بسیار ریزی هستند و یکای اندازه‌گیری آن‌ها میکرون است. اندازه طبیعی و معمول باکتری‌هایی که دارای دگرگشت مستقلی هستند، ۱-۵ میکرون است؛ ولی بازه اندازه آن‌ها را می‌شود ۱-۱۵ میکرون دانست.


باکتری ها به سه شکل مختلف یافت می شوند:

کوکسی،باسیل و اسپیرال

باکتری های بیماری زا

باکتری ها عامل ایجاد بسیاری از بیماری هاو عفونتهای مختلفی می باشند.
این عفونت ها ارگانهای مختلفی از بدن را درگیر می کنند.

https://aparat.com/v/orpdW

یکی از مشکلات مبارزه با باکتری ها تکثیر بسیار سریع و تولید مثل بسیار بالای آنهاست. تکثیر باکتری ها بصورت تقسیم سلولی انجام می شود.بصورتیکه یک سلول در طول یک ساعت به 4 سلول تقسیم می شود.بعد از دو ساعت 4 سلول به 16 سلول تبدیل می شود و به همین ترتیب تقسیم ادامه می یابد... مثلا بعد از گذشت فقط 17 ساعت بیش از 17 میلیارد باکتری فقط از همان یک باکتری تولید می شود.

ویروس ها Virus

ویروس قطعه‌ای از نوکلئیک اسید است که درون یک پوشش پروتئینی (کپسید) محصور شده‌است. ویروس‌ها از باکتری‌ها بسیار کوچکتر هستند و اغلب با میکروسکوپ الکترونی قابل مشاهده‌اند. ویروس با استفاده از امکانات سلولی و یا خودش در سلول‌های میزبان تکثیر می‌شود و فعالیت اصلی یاخته‌های میزبان را مختل می‌کند. ویروس‌ها بسیاری از جانوران و گیاهان و باکتری‌ها را مبتلا می‌کنند اما فقط برخی از آن‌ها انسان‌ها را بیمار می‌کنند. همچنین ویروس‌ها در محیط خنثی ولی در سلول‌های زنده تکثیر می‌کنند وانگل اجباری داخل سلولی می‌باشند. 

ویروس ها انواع و اشکال مختلف و متنوعی دارند.

به عنوان مثال به تصاویر زیر دقت کنید:

.

.

.

.

در این ویدیو نحوه ورود یک ویروس آنفولانزا به بدن و روش تکثیر آن در بدن را مشاهده می کنید.

عفونت های ویروسی

ویروس ها نیز می توانند بیماری زا و پاتوژنیک باشند. تمام اندامهای بدن ممکن است که تحت تاثیر ویروس ها قرار گرفته و دچار عفونت و بیماری شوند.

در تصویر زیر لیستی از انواع مختف عفونتهای ویروسی که اندام های مختلف بدن را درگیر می کنند،مشاهده می کنید.


ویروس هپاتیت C

هپاتیت سی نوعی عفونت است که عمدتاً کبد را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
ویروس هپاتیت سی علت این بیماری است. هپاتیت سی اغلب هیچ علائمی ندارد،
اما عفونت مزمن موجب زخم شدن کبد می‌شود،
و پس از چند سال به سیروز کبد می‌انجامد.
در بعضی موارد، افراد مبتلا به سیروز کبد همچنین دارای نارسایی کبد،
سرطان کبد، و یا عروقبسیار متورم مری و معده می‌باشند که این مورد
آخر می‌تواند منجر به خونریزی تا حد مرگ شود. 

.


ویروس ایدز

ویروس نقص ایمنی انسانی یا HIV، نوعی ویروس آهسته‌گستر و عامل
بیماری ایدز است.
این ویروس به یاخته‌های حیاتی دستگاه ایمنی بدن  حمله می‌کند.
اچ‌آی‌وی ویروسی است که با مختل کردن کارکرد و ویران کردن گونه‌ای
از یاخته‌های مسؤول هماهنگی ایمنی منجر به نقص دستگاه ایمنی بدن
انسان می‌شود که به آن ایدز می گویند.

.

.

.

.


مایکو باکتریوم ها

مایکو باکتری ها گونه های مختلفی را در دنیا تشکیل می دهند.اکثر آنها به صورت ساپروفیت (زندگی بروی مواد آلی در حال تجزیه) زندگی می کنندولی تعدادی از آنها نیز پاتوژن انسانی هستند.
از مهمترین آنها می توان به مایکوباکتریوم توبرکلوزیس  عامل سل نام برد.آنها به دلیل داشتن غشاء پر چربی در برابر تغییرات اسیدی محیط مقاوم هستند.البته به گرما حساس هستند و با گرمادهی نابود می شوند.
25 گونه بیماری زا در انسان از آنها شناخته شده است.البته بسیاری از آنها خاموش بوده و ودر افراد ناقل بیماری را ایجاد نمی کنند.
آنها به دلیل رشد آهسته شان در برابر داروهای ضد میکروبی مقاومت می کنند.
عفونتهای مایکوباکتریومی به سختی درمان می‌شوند. دیواره سخت باکتری، علت این امر است. همچنین آن‌ها بطور طبیعی به برخی از آنتی بیوتیک‌های متوقف کننده بیوسنتز دیواره سلولی مانند پنی سیلین مقاوم هستند. دیواره سلولی ویژه آن‌ها موجب پایداری آن‌ها به مدت طولانی در برابر اسیدها، بازها، شوینده‌ها، آنتی بیوتیک‌ها، سیستم ایمنی بدن و غیره می‌شود.مثلا هر ساله 1.9 میلیون نفر به علت ابتلا به بیماری سل TB می میرند که عامل آن یک میکروباکتریوم است.


مایکوپلاسما 


جنسی از باکتری هاست که دیواره ی سلولی ندارد. در انسان گونه مایکوپلاسما پنومونیه باعث سینه پهلو می‌شود.
در ابتدا مایکوپلاسما به سلولهای محافظ غشای مجرای هوایی نفوذ می‌کند. مایکوپلاسما با کشتن این سلولها شروع به ایجاد یک واکنش التهابی در سراسر ناحیه و در برخی از موارد نیز بدرون جریان خون نفوذ می‌کندمایکوپلاسما ژنیتالیوم باعث عفونتهای تناسلی در خانمها می‌شوداین باکتری می‌تواند باعث ناباروری، سقط جنین و عفونتهای تناسلی شود.مایکو پلاسما گالینا سپتیکوم و مایکوپلاسما سینوویادو گونه مهم و پر اهمیت در مبتلا کردن پرندگان می‌باشند.


ویروئیدها

ملکولهای اسید نوکلئیک RNA بدون پوششی هستند که پوشش کپسیدی آنها را احاطه نکرده است.
ویروئیدها اکثرا گیاهان را مبتلا می کنند.تنها مورد شبه ویروئید در انسان ویروس هپاتیت D است.
هپاتیت D از کپسید هپاتیت B استفاده می کند.بعد از پریونها کوچکترین نوع عوامل پاتوژنیک هستند.


بیماری جنون گاوی Bovine Spongiform Encephalopathy

بیماری جنون گاوی یک بیماری کشنده و دژنراتیو عصبی مغزی قابل انتقال در گاو می‌باشد که یک هفته تا چند ماه پس از بروز نشانه‌ها بالینی و آغاز مراحل پیشرفته بیماری مایه مرگ گاو می‌شود. نشانه‌ها بالینی این بیماری دربرگیرنده تغییر رفتار (لگد زدن، عدم همکاری با دامدار، تهاجم)کاهش وزن و بروز رفتارهای عصبی می‌باشد. بشترین ضایعه در سلول‌های عصبی رخ می‌دهد که منجر به حفره حفره شدن و اسفنجی‌شدن بافت مغز و نخاع می‌شود.
در زمانیکه اولین بار این بیماری در بین دام های کشور انگلستان دیده شد،دامپزشکان و میکروب شناسان تلاش بسیار زیادی کردند که عامل ایجاد این بیماری را شناسایی کنند.آ«ها با کمال تعجب دریافتند که این عامل نه انگل هست نه ویرس و نه باکتری و نه هیچ میکرو ارگانیسم شناخته شده دیگر..
آنها نتهایتا کشف کردند که عامل ایجاد این بیماری رشته هایی پروتئینی هستند و آنها را پریون ها نام نهادند.


بیماری کروتزفلد جاکوب    CJD

با مصرف گوشتهای آلوده به جنون گاوی این مشابه این بیماریدر انسان نیز مشاهده شد.
بیماری کروتزفلد یاکوب CJD یا جنون گاوی یک بیماری عصبی و کشنده تحلیل برنده مغز در انسان است که در اثر پریون‌ها ایجاد می‌شود. این بیماری در دهه ۱۹۲۰ توسط دو عصب‌شناس آلمانی بنام هانس گرهارد کروتزفلد و آلفونس ماریا جاکوب توصیف شد.
بیماران دچار علائم روانی و رفتاری مبهمی می‌شوند که پس از هفته‌ها و ماه‌ها به زوال عقل پیش رونده منتهی می‌شود و اغلب با حرکات غیرطبیعی بدن و اختلال دید همراه بود.

پریون ها 

پریون ها عوامل بیماری زایی هستند که فقط از ملکولهای پروتئینی خاصی تشکیل شده اند.
آنها بر خلاف باکتری ها و ویروس ها کد ژنتیکی ندارند.آنها می توانند حتی در دمای 132 تا 138 درجه استریل بخار نیز زنده بمانند.
پریونها مانند سایر پروتئین ها در درون سلول های بافتی ساخته می شوند.آنها وقتی بیماری ایجاد می کنند که ملکولهای پروتئینی طبیعی سلول به علت مجاورت با آنها تغییر شکل دهد.مثلا عامل بیماری جنون گاویBSE  که در آن به سلولهای عصبی مغز آسیب می رسد ،پریون ها هستند.
در شرایط محدودی به ضدعفونی و استریل خاص پریون ها نیاز است.



 


 

.

.

.

در این ویدیو توضیحاتی در رابطه با پریون ها و روش تاثیر آ«ها بر سیستم عصبی قربانیان مشاهده می کنید.

زیست لایه یا بیوفیلم Biofilm

زیست لایه یا Biofilm  اجتماعی از سلولهای میکروارگانیسمی است که به یک سطح متصل شده‌اند و توسط مواد پلی‌مری خارج سلولی پوشیده شده‌اند. گاهی زیست لایه را می‌توان به عنوان استراتژی دانست که بعضی ازمیکروارگانیسمها از آن استفاده می‌کنند تا بتوانند خود را از اثرات و نیروهای زیانباری که در محیط طبیعی و بدن میزبان است حفظ کرده و اینگونه شانس بقای خود را افزایش دهندزیست لایه توسط گروه‌های مختلفی از باکتری‌ها ساخته می‌شود و به علت مشکلاتی که به وجود می‌آورند در پزشکی و صنعت از اهمیت بالایی برخوردارند. در زیست لایه‌های باکتریال، باکتری‌ها می‌توانند از اجتماع یک گونه واحد باکتریایی باشند یا می‌توانند اجتماعی از چند گونه متفاوت باشند.

.

.

.

.

در این ویدیو نحوه تشکیل بیوفیلم های باکتری را مشاهده می کنید.

اندوسپور  Spore Bacteria

هاگیا اسپور در زیست‌شناسی و باکتریولوژی ساختاری  تولیدمثلی است که برای پراکنش نسل آن موجود و بقا در شرایط سخت برای مدت‌های مدید سازگار شده است.
هاگ در چرخه زندگی بسیاری از گیاهان جلبک‌ها، قارچ‌ها و برخی  تک‌ یاختگان  و باکتری‌های گرم‌مثبت وجود دارند.
یکی از ویژگی‌های برخی باکتری‌ها توانایی ساختن هاگ درونی(اِندواسپور) است که باکتری‌ها را در شرایط نامساعدمحیطی محافظت می‌کند .

اسپورزایی

اسپورزایی یک رفتار هماهنگ است که کار یک سلول باکتری تنها نیست.بلکه بستگی به توانایی یک یاکتری در ارتباط جمعی و هماهنگی با سایر باکتری های هم نوع خود دارد.باکتری های درون یک اسپور همانند یک جامعه چند سلولی شده و عمل می کنند.
اغلب باکتری‌ها در دمای بالاتر از ۸۰درجه سانتی گراد کشته میشوند .ولی باکتری هایی که در حالت هاگ هستند دمای ۱۰۰درجه را نیز تحمل میکنند و برای از بین بردن آنها استریلیزاسیون  در دمای ۱۳۰درجه به مدت ۲۰دقیقه لازم است.این مکانیزم دفاعی باعث می شود که باکتری نسبت به حرارت ،خشکی شدن،محلولهای آلی و حتی اشعه ماورابنفش مقاوم شود.باکتری در این حالت می تواند آب جوش را تحمل کندو حتی قرنها باقی بماند.

.

.

.

در این ویدیو نحوه تشکیل اسپور باکتری را مشاهده می کنید.

      بارمیکروبی Bioburden

       در انتها لازم است تا درباره اصطلاح بایوبردن Bioburden (بارمیکروبی) نیز توضیحی ارائه دهیم.
       این پارامتر معرف تعداد ارگانیسم های آلوده کننده بروی سطح مواد و وسایل قبل از تمیزکردن،ضدعفونی کردن و               استریلیزاسیون است.
       بدون شک  تجهیزاتی که مملو از مواد بیولیوژیک هستند نسبت به تجهیزاتی که آلودگی کمتری دارند،مشکلات بیشتری         برای استریلیزاسیون خواهند داشت.
       در وسایل پزشکی و ابزارآلات جراحی Bioburden موادی مثل خون،موکوس،مایعات و مدفوع را نیز شامل می شود.


تمامی حقوق این وب سایت متعلق به شرکت فن آوری آزمایشگاهی می باشد.